Konkurencia ellenőrzése cégkivonattal

Konkurencia ellenőrzése cégkivonattal

A cégkivonatról elsősorban a céges ügyintézések jutnak eszünkbe, ugyanis általában valamilyen ügyintézés, pályázat benyújtás, bankszámla nyitás stb. esetén kell cégkivonatot igényelni és benyújtani. Nem csak hivatalos ügyintézésre alkalmas azonban a cégkivonat, hanem pl. konkurencia ellenőrzésére is.

Konkurenciát általában online szokás manapság ellenőrizni, de az internetes keresés, kutakodás nem feltétlenül jelent megbízható forrást, mert mindenki azt ír fel az internetre, amit csak akar. Érdemes inkább megbízható, meg nem hamisítható források után nézni. Az egyik ilyen lehetőség a cégkivonat. Mivel cégkivonatot bárki kérhet bármelyik cégről, így pár ezer forintért a konkurenciáról, versenytársakról is lehet hiteles cégkivonatot beszerezni, és tanulmányozni, hogy mi van benne.

A cégkivonatban található általános adatok valószínűleg nem fognak sok meglepetést tartogatni. A cég neve, címe, adószáma, cégjegyzékszáma online is könnyedén megtalálható, és fontos információkat sem igazán tartalmaz. Arról azonban nem árt tudomást szerezni, ha a konkurencia telephelyet nyit valahol, vagy ha pl. megváltozik/bővül a cég tevékenységeinek listája. A cégkivonat tartalmazza egy vállalkozás esetén a vezető tisztségviselők és képviseletre jogosult adatait is. Ha igazán szemmel szeretnénk tartani a versenytársakat, akkor ez olyan információk, melyek megváltozása fontos lehet egy cég működésének szempontjából. A cégkivonatban ráadásul esetleges negatív információk is vannak a vállalkozásokról, ha ilyet látunk egy versenytárs cégkivonatában, akkor tudni lehet, hogy bajban van az adott cég.