A legfontosabb cégjogi alapfogalmak

A cégjog a cégek alapításával, nyilvántartásával, megszüntetésével foglalkozik. A kapcsolódó teljes fogalomrendszert rendszerint a jogi végzettségűek ismerik csak, de a céges életben jártas embereknek is ismerni kell a legfontosabb fogalmakat a mindennapi működéshez.

A cég a nyereség szerzésre alapított gazdasági társaság, amely a tulajdonosok vagyoni hozzájárulásával került létrehozásra. A cégek törvényességét vizsgáló szervezet a cégbíróság.

Azok a cégek, melyek bejegyzésre kerülnek, megjelennek a cégnyilvántartásban. A cégnyilvántartás egy olyan adatbázis, amely a cégek adatainak nyilvántartására szolgál.

Ha egy konkrét cég adataira vagyunk kíváncsiak, akkor ezeket a cégjegyzékben találjuk meg. A cégjegyzék elektronikus úton is elérhető, és az itt szereplő adatok mindenki számára elérhetők, megismerhetők.

A cégjegyzék adatainak megismerésére különböző dokumentum típusok állnak rendelkezésünkre. A legtöbbet használt ezek közül a cégkivonat, amely a cégjegyzékben szereplő éppen hatályos adatokat tartalmazza egy vállalkozás esetén. Emiatt a legtöbb céges ügyintézéshez cégkivonatra van szükség, ezzel lehet ugyanis alátámasztani a megadott adatokat, és azt is, hogy kinek van jogosultsága eljárni egy adott vállalkozás nevében. Ha a hatályos adatok mellett a már törölt adatokra is kíváncsiak vagyunk, akkor cégmásolatot kell beszereznünk. A cégmásolat is ugyanazokat az adattípusokat tartalmazza, mint egy cégkivonat, csak visszamenőleg is benne van minden.